Nieuws & Media

Vleesautomaat op het erf draait overuren in Corona-tijd
 
BURGUM - Even naar de supermarkt is vandaag de dag anders dan normaal. In de meeste supermarkten ben je verplicht om met een karretje te winkelen en de caissières zitten achter schermen. Al deze maatregelen moeten voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Mocht je niet naar de supermarkt willen, dan kun je op een andere manier aan je boodschappen komen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de automaat van De Zomerschuur in Burgum.
 


Annie van Dam heeft aan de Zomerweg een eigen boerderijwinkel. Bij De Zomerschuur zijn foodgifts te koop, natuurlijke producten afkomstig van eigen boerderij, ambachtelijk kalfsvlees, er is een kookstudio, een groentetuin en een pluktuin met bloemen en kruiden. Ook kun je er workshops volgen. De winkel is gesloten, alleen on-line kun je bestellen, maar de automaat op het erf draait overuren.
 
,,Sinds de coronacrisis zie ik een stijging van de omzet’’, zegt Annie van Dam. ,,Ik denk dat veel mensen het niet prettig vinden om naar de supermarkt te gaan. Hier kun je in de vrije natuur, veilig winkelen. De klant heeft de keuze uit 55 producten. Elk vakje in de muur heeft z’n eigen verrassing. Vooral eerlijk, ambachtelijk vlees van eigen boerderij. Van hamburger tot stoofvlees, biefstuk en schnitzel tot aan complete BBQ-pakketten. Ook andere producten van de eigen boerderij zoals eieren, kaas, aardbeien, zwarte bessen en appels - om zelf appelmoes van te maken - vind je in de automaat. Alle vleesproducten zijn vacuüm verpakt en worden gekoeld of ingevroren aangeboden waardoor de smaak optimaal gewaarborgd blijft en het product lang houdbaar is.’’ 
 
Dat het vlees afkomstig is van het eigen veebedrijf geeft klantenvertrouwen in de kwaliteit van het vlees en het goede leven van de dieren, aldus Van Dam. Wie geen geld in de automaat wil gooien, kan online bij De Zomerschuur bestellen. Annie: ,,Dan reserveren wij een vak je dat je met een speciale code kunt openen.’’
 
Annie van Dam heeft in deze tijd wel speciale maatregelen moeten nemen. De automaat en de handgrepen van de vakjes worden voortdurend schoongemaakt en bij de vleesautomaat hangt een bord waarop staat dat mensen afstand moeten houden. Daarnaast staan er desinfectiemiddelen in de buitenkeuken met kraan. Wie inspiratie op wil doen voor een lekkere maaltijd, kan zelfs een kookboek uit de automaat trekken. Het is Annie’s eigen kookboek waarin kalfsvlees de hoofdrol speelt. Dankzij de duidelijke uitleg van de auteur kan iedere gezonde thuiskok direct aan de slag. Annie: ,,Kalfsvlees is gezond, koken is leuk, je hebt er nu alle tijd voor en dan komt zo’n boek goed van pas.’’
 


Tv-kok Reitse Spanninga verrast Friese auteur

 

Gouden kalf voor kookboek van Annie van Dam



BURGUM - De media heeft de mond er van vol. Het lijkt er op dat in onze snelle consumptiemaatschappij gemak voorrang krijgt boven kwaliteit. Ons eten moet snel klaar, het liefst kant en klaar, zodat we het alleen maar op hoeven te warmen. De supermarkten staan vol met pakjes en zakjes met allerlei toevoegingen om de smaak te versterken. Maar het kan ook anders…

Het kookboek van Annie van Dam, eigenaar van De Zomerschuur in Burgum en bekend van de automaat met kalfsvlees van eigen boerderij die op haar erf staat, gaat over écht eten. Zonder pakjes en zakjes, gezond, zo van de boer. Een kookboek over kalfsvlees dat van zichzelf al smakelijk is en weinig toevoeging behoeft. Het vlees is mals, goed verteerbaar en heeft een laag vetgehalte.

Natuurlijke ingrediënten met een hoofdrol voor kalfsvlees

Annie van Dam, woonachtig in het Friese Burgum, is opgegroeid in een boerengezin waar het gezegde 'wat een boer niet kent, dat vreet hij niet' heel normaal was. Zij weet wat lekker is. En gezond! Met dit kookboek ga je terug naar de basis: puur en gezond genieten van gerechten met alleen natuurlijke ingrediënten waarin kalfsvlees de hoofdrol speelt. Dankzij de duidelijke uitleg van de auteur kan iedere gezonde thuiskok direct aan de slag. De kalfsvleesrecepten zijn toegankelijk voor iedereen.

Het eerste exemplaar van het boek dat vrij uniek in haar soort is - er zijn weinig kookboeken die specifiek over kalfsvleesgerechten gaan - is uitgereikt door tv-kok Reitse Spanninga. Vers van de pers. Behalve het kookboek krijgt Annie van Dam tevens een gouden kalf. ,,Een mooi beeld, een 'knipoogje' naar de filmindustrie. Levensgroot, als blijk van waardering'', laat Reitse Spanninga weten.Het kookboek is te koop in de Zomerschuur, bij Boekhandel Burgum en bij Mitra slijterij 't Span Burgum.

Klik hier voor de video met Annie en Reitse Spanninga.

Foto: Simon van der Woude / bron ActiefOnline.nl
Geen kroket uit de muur maar eerlijk, verantwoord kalfsvlees van eigen boerderij

Vleesautomaat van De Zomerschuur is een primeur

Een kroketje uit de muur, een bamihap of een frikadel… Dat is niks nieuws.  Maar een ‘duurzame’ vleesautomaat gevuld met eerlijk kalfsvlees van eigen boerderij is dat zeker wel. Bij de Zomerschuur in Burgum kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag, terecht voor biefstuk van de haas, een entrecote, ribeye, gehakt, stoofvlees, ossobuco, rollade, saucijzen, hamburgers of schnitzels. Maar ook complete menu’s en andere producten van de boerderij, zoals aardbeien en appels, kun je uit de muur trekken.

De automaat gevuld met kalfsvlees is een primeur. Eigenaresse Annie van Dam: ,,Net als veel andere mensen wil ik graag weten waar het vlees - dat ik eet - vandaan komt. En wat er mee gebeurd is voor ik het op tafel zet. Bij ons krijgt iedereen de kans om rechtstreeks van de boerderij (DamKalf) te kopen. Wij staan garant voor heerlijk kalfsvlees, voor puur natuur. Onze kalveren worden gehuisvest in ruime lichte groepshokken wat het natuurlijk kuddegedrag ten goede komt. Met een uitgebalanceerd voedingsprogramma en individuele zorg creëren wij optimale omstandigheden voor het opgroeien van onze kalveren. Wij gebruiken alleen maar natuurlijke toevoegingen.’’
Dat het vlees afkomstig is van het  eigen vleesveebedrijf geeft klanten vertrouwen in de kwaliteit van het vlees en het goede leven van de dieren, aldus Van Dam. ,,Er zijn te vaak voedselschandalen, mensen zijn het gesjoemel met vlees beu en zoeken een betrouwbaar adres. Weet wat je eet, daar gaat het om.’’

De vleesautomaat is een aanvulling op de bloemen-, kruiden- en groentetuin van De Zomerschuur waar ook diverse workshops worden gegeven. In de automaat zullen dan ook andere producten van eigen boerderij zoals rode kool, wâldbeantsjes, aardbeien, zwarte bessen en appels - ook geschikt om zelf appelmoes van te maken - belanden. Annie van Dam: ,,Die producten zijn apart verkrijgbaar, maar kunnen ook onderdeel van een complete maaltijd uitmaken. Denk aan XXL hamburgers van kalfsvlees met aardappelpuree en rode kool of aan biefstuk met gekookte aardappelen en sla van eigen boerderij. Ook toetjes, zoals oma’s vla met goudappeltjes, kun je uit de muur halen.’’  

De klant heeft de keuze uit 55 producten. Elk vakje in de muur heeft z’n eigen verrassing. Alle producten zijn vacuüm verpakt en worden gekoeld of ingevroren aangeboden waardoor de smaak optimaal gewaarborgd blijft en het product lang houdbaar is. De werking van de automaat is simpel en snel; muntgeld of briefgeld erin, een vakje kiezen en het gekochte product eruit halen. Keurig verpakt in een biologisch afbreekbare verpakking.


Klik hier voor de video met Annie van Dam

Contact